23948sdkhjf

Regional materialförsörjningsplan ska metodutvecklas

Regeringen har givit myndigheten Sveriges Geologiska Undersökning, SGU, i uppdrag att utföra uppdraget "Metodutveckling för regional materialförsörjningsplan". Uppdraget är ett led i genomförandet av Sveriges mineralstrategi som antogs av regeringen tidigare i år.
Målet med mineralstrategin är att Sveriges mineraltillgångar ska nyttjas på ett långsiktigt hållbart sätt, med beaktande av ekologiska, sociala och kulturella värden.
SGU:s uppdrag beskrivs av regeringen:
Kommunerna har ansvaret för planläggningen av vilken mark som ska anvisas för täkter av bergmaterialprodukter som används vid byggande av såväl infrastruktur som bostäder. För att välgrundade beslut ska kunna fattas om var berg- och grustäkter ska lokaliseras behövs ett bra beslutsunderlag och beslutsstödsystem. Underlaget för regional materialförsörjningsplanering ska utgöra ett stöd i kommunernas översikts- och detaljplansarbete.
En målbild för mineralstrategin är att resurseffektivitet vid utvinning, bearbetning och återvinning av bergmaterial ska öka. En god planering för materialförsörjning bör även beakta aspekter som bidrar till en minskning av transporter med tunga energikrävande massor och underlätta för återvinning av bergmaterial.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078