23948sdkhjf

Matavfallskvarn miljölyft för Kista Galleria

Senast 2018 ska regeringens etappmål gällande en ökad resurshållning i livsmedelskedjan vara uppfylld. Vid Kista Gallerias food court har Citycon, som äger gallerian, investerat närmare en miljon kronor i ett avfallskvarnssystem, i syfte att uppnå detta mål.
Jonas Tapio, VD för Kista Galleria tror att kvarnen, sannolikt är den största på den kommersiella marknaden.

Tack vare matavfallskvarnen från Rensa AB, separeras de slängda matresterna till mat, fett och vatten, där mat och fett blir till biogas. En gång per månad körs de fulla tankarna med utvunnet avfall antingen till Henriksdals Reningsverk eller Syvab i Södertälje för biogasproduktion.

Sedan helt nyligen är anläggningen färdigtestad och utvärderad. Fastighetsägaren ser så många fördelar med systemet att planer finns på att utveckla systemet till hela gallerian, samt till de övriga gallerior som fastighetsägaren driver i Sverige.

Under en dag besöker 6 000 människor någon av de 20 restaurangerna i Kista Gallerias food court. Ungefär 600 kilo mat slängs där varje dag, cirka en deciliter per person. Tidigare tömdes och hämtades tio 660-literstunnor med avfall sex dagar i veckan för bränning, oavsett om de var fulla eller inte.

Citycons uttalade mål har varit att öka andelen avfall som återvinns till 80 procent år 2015. Där är man redan idag. 2012 var återvinningsgraden 83 procent.

I framtiden antas avgifterna på osorterat avfall stiga mycket kraftigt så det finns framtida kostnader att spara, säger företaget i ett uttalande.

Fastighetsägaren har tillika gjort temperaturmätningar i matavfallstankarna, som visar att temperaturen är cirka 15 till 35˚Celcius dygnet runt i tankarna. Samtal förs nu med entreprenör och tillverkare om möjligheten att utvinna denna värme, kanske genom en värmepumpslösning.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063