23948sdkhjf

Återvinning av metall från förorenade områden

Att återvinna metaller från förorenade områden kan vara bättre för miljön än att flytta de förorenade massorna till en deponi.
Det visar en utredning vid Statens geotekniska institut, SGI. Men forskarna anser att det behövs mer forskning för att hitta smarta tekniska lösningar.

I Sverige framställs metaller nästan uteslutande genom att med värme reducera och smälta dem. Skulle man ta in jordmaterial med några enstaka procent metall i en sådan process skulle det skapa ett nytt avfallsproblem med de rester som uppstår i processen.

-Det är svårt att på ett effektivt sätt återvinna metaller från förorenade områden. Även om jorden är starkt förorenad är halterna oftast för låga för att kunna återvinnas direkt, säger Yvonne Ohlsson, är en två miljökemister från SGI som har undersökt förutsättningarna för återvinning av metaller från förorenade områden.

En av de viktigare slutsatserna i rapporten är att forskningsarbetet bör fokuseras på att ta fram tekniker som gör det möjligt att rena jorden och samtidigt anrika metallerna.

-Man bör uppnå en reningseffekt på minst 80 procent för att jorden skall bli tillräckligt ren för att kunna återanvändas på plats, säger Dan Berggren Kleja och tillägger att reningstekniken måste ge en anrikad del som är tillräckligt ”ren” för att den kan tas in i en metallurgisk process utan att skapa problem.

Kombinationen syralakning och anrikning med elektrolys kan vara en sådan teknik.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062