23948sdkhjf

Jordbruksråvaror kan bli närproducerad pellet

Råvaror och restprodukter från jordbruket skulle kunna bli pellets på lokala marknader, det är målsättningen med ett projekt som Institutet för jordbruks- och miljöteknik, JTI, dragit igång tillsammans med en Läppe Energiteknik utanför Vingåker.
Målet är att utveckla en lönsam, småskalig pelletsproduktion från halm, hästgödsel, rörflen och salix.

Projektet har fått EU-pengar via Jordbruksverket för att utveckla en komplett förädlingslinje från råvara till pellets för småskaligt bruk. Teknikföretaget ska ta fram en ny typ av tork och en ny pelletspress med högre kapacitet med hjälp av ett villkorslån från Energimyndigheten. Den nya torken möjliggör test av fler råvaror.

Tidigare studier kring pellettering har visat att de stora kostnaderna vid tillverkningen är el och arbetstid. Vingåkerföretaget satsar därför på att göra sina produktionslinjer energieffektiva, driftsäkra och självgående.

Målet är att projektets kunskaper ska vara till nytta för lantbrukare, snickerier, hästägare och andra som vill producera pellets i mindre skala. Viktiga delar i projektet är test av nya råvaror, eldning och demonstration av hur produktionen går till.

Projektet ingår i nätverket för nationella demonstrationsprojekt som drivs av Hushållningssällskapet och SP - Sveriges Tekniska Forskningsinstitut. JTI
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.282