23948sdkhjf

Svevia sanerar industriområde

Väg- och anläggningsföretaget Svevia har av SGU, fått i uppdrag att sanera den giftiga marken på industriområdet Rydöbruk i Småland.
Uppdraget är, enligt ett pressmeddelande värt 20 miljoner kronor, och handlar om att företaget ska schakta ur de förorenade massorna, köra dem på deponi och sedan återställa området.

Området har en lång industriell historia. Där har varit järnbruk, kvarn, stampverk, garveri. De sista 46 åren tillverkades sulfitmassa på Rydöbruk.

Idag tillverkas butiksinredningar. Marken innehåller höga halter av tungmetaller. Enligt SGU finns det en risk för att människor som bor och arbetar i området, exponeras för föroreningarna samt att det finns risk för läckage från marken till vattnet i Nissan.

Schaktmassorna kommer att sorteras på plats. Utifrån vilka föroreningar som finns i massorna kommer de sedan att transporteras till lämplig deponi.

Den totala ytan omfattar 30 000 kvadratmeter. Mängden schaktmassor beräknas bli upp till 20 000 kubikmeter.

Undersökningarna på området har initierats av Länsstyrelsen i Hallands län. Området ska återställas och entreprenaden vara avslutad den 31 december.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062