23948sdkhjf

Kandidaterna till Polhemspriset utsedda

Redan nu står det klart att vinnarvalet står mellan skaparna av den anatomiska dambindan, den bärbara vattenrenaren och den klimatsmarta likströmbrytaren. Teknikpriset delas dock inte ut förrän i november.


Nominerade till årets Polhemspris 2013 är, Petra Wadström för sin uppfinning Solvatten, som både renar och värmer vatten med enbart solljus och räddar liv på de mest utsatta platserna i världen. Produkten, är utformad som en tvådelad plastdunk, som viks upp som en bok mot solen. Smutsigt vatten hälls ner genom ett filter på ena sidan och rent, varmt vatten töms ut på andra sidan.

Jürgen Häfner och Lars Liljestrand är nominerade för sin HVDC-brytare för högspänd likström. Uppfinningen möjliggör en övergång till förnyelsebar energi i stor skala, över hela kontinenter. Solenergi från Sahara kan till exempel länkas samman med vindkraft från Tyskland och vattenkraft från Norge i stora, tillförlitliga nät.

Brytaren fungerar ungefär som de säkringar vi har i våra elskåp hemma: om ett fel inträffar någonstans, till exempel att blixten slår ner, slår brytaren omedelbart av strömmen lokalt medan resten av nätet fortsätter att fungera. Fast i det här fallet Men handlar det om betydligt större krafter.

Solgun Drevik är nominerad för sina uppfinningar som förbättrat olika hygienprodukter. Under många år på SCA i Mölndal utvecklade hon främst tunna, säkra och anatomiskt anpassade dambindor. Målet har hela tiden varit att skapa ett mensskydd som kvinnan glömmer bort att hon bär.

Priset delas ut av Sveriges Ingenjörer för teknisk innovation på hög nivå eller genialisk lösning av ett tekniskt problem. Uppfinningen ska vidare vara uthålligt miljövänlig.

Prissumman är på 250 000 kronor och en guldmedalj.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078