23948sdkhjf

Linköpingsborna allt bättre på sortering

Under september har Tekniska verken genomfört en så kallad plockanalys. Det innebär att avfallet från två utvalda områden sorteras och vägs. De viktigaste slutsatserna från undersökningen är att vi slänger allt mindre mat, att det totala avfallet har minskat och att Linköpingsborna är duktiga på att slänga rätt avfall i rätt påse. Framför allt blir Linköpingsborna allt bättre på att sortera matavfall i gröna påsen.
Genom plockanalysen får man reda på avfallets beståndsdelar och kan på så sätt bestämma renheten, det vill säga om det ligger i rätt påse. Tekniska verken har valt att analysera ett villaområde och ett område med flerbostadshus.

- Det här är den andra plockanalysen vi gör efter införandet av gröna påsen, säger Lars Peterson, avdelningschef Avfall hushåll, Tekniska verken. Resultatet är mycket glädjande och visar på flera förbättringar från förra undersökningen. Framför allt är det bra att mängden avfall minskar och att mängden onödigt matavfall minskar betydligt.

- Av allt matavfall som slängs läggs ca 72 procent från villaområdet i gröna påsen, från flerbostadshusen är siffran något lägre. Det är mycket bra siffror som ligger högt över det nationella miljömålet om att 50 procent av allt matavfall från hushåll ska återvinnas biologiskt.

- Vi tror att gröna påsen har ökat medvetenheten om vad som slängs och även ökat annan källsortering, t ex plast och tidningar, säger Lars Peterson.

Undersökningen visar att samtliga gröna påsar är knutna med dubbelknut. Det är mycket positivt eftersom det kan bli problem vid utsorteringen om påsarnas innehåll läcker ut. Det gäller såväl gröna påsar som vanliga avfallspåsar, inget löst avfall får slängas i tunnan.

- Vi ser plockanalysen som ett snitt av Linköping, fortsätter Lars Peterson. Det finns naturligtvis både bättre och sämre områden. Men det känns fantastiskt bra. Siffror som var bra redan vid första plockanalysen har blivit ännu bättre.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078