23948sdkhjf

Svensk teknik renar afrikanska vatten

Lidköpingsföretaget Leif Åhl Verkstad AB står nu redo att leverera den första vattenseparatorn till Abidjan i Elfenbenskusten.
Det är på uppdrag av ministeriet för Miljö och Hållbar utveckling i Elfenbenskusten och det svenska miljöföretaget Eco Africa Group som man har byggt en av de mest avancerade vattenreningsutrustningarna i världen för att rena stora volymer vatten. Uppdraget gäller den starkt förorenade Cocody Bay i Abidjan och omfattar både vattnet, bottensedimenten och omkringliggande sandbankar, som under åratal fått bli ett stinkande träsk mitt i staden. Projektet omfattar en yta på 125 ha och beräknas ta fyra år.
Lidköpingsföretaget har genom att utveckla en patenterad teknik, LYOM aqua system, lyckats avvattna, separera och rena muddermassor så att vattnet går renat tillbaka till bukten och föroreningarna går till nedbrytning genom en unik bakterieprocess.
Kapaciteten ligger på 300-400 m3 per timma och hela processen kommer att kunna övervakas och vid behov styras i realtid on-line från Sverige.
Det avvattnade slammet består i huvudsak av lera, grus och sand, ett material som efter bakterieprocessen kan återanvändas för tillverkning av till exempel av tegel, betongprodukter, eller gatsten.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125