23948sdkhjf

Stena Aluminium vann E-prize

En stor del av svenska folkets aluminiumskrot i form av fälgar, kaviartuber och byggmaterial med mera blir råvaror för nya produkter hos Stena Aluminium. För olika smarta energilösningar tilldelas nu bolaget E-Prize 2013 som delas ut i samarbete mellan Veckans Affärer och E.ON.

Priset belönar de som kombinerar energi, effektivitet och ekonomi för att sänka sina kostnader, minska sin miljöpåverkan och öka sin konkurrenskraft. E-Prize delas ut till de företag som utifrån sina egna förutsättningar arbetat med att minska sin energiförbrukning på det mest innovativa och affärsmässiga sättet.
Ny miljöteknik öppnar upp för Stena Aluminium att väsentligt öka produktionen av aluminium. Genom återvinningen av spillvärmen kan delar av Älmhult värmas upp genom att spillvärmen distribueras som fjärrvärme på orten. Även satsningen på leveranser av flytande aluminium har skapat betydande energivinster. Detta var några skäl som gav Stena Aluminium priset i klassen Stora företag.

– Det är mycket positivt att våra ansträngningar uppmärksammas och att vi tilldelas E-Prize. Det sporrar oss att bli ännu bättre i framtiden. Energieffektiviseringar är mycket viktiga för oss. Vi har tagit stora kliv framåt med investeringar och ska bli ännu bättre i framtiden, säger Fredrik Pettersson, vd Stena Aluminium. Vi använder enbart återvunnen råvara i vår produktion. Jämfört med produktion av nytt aluminium av bauxit är miljönyttan enorm. Vår verksamhet bidrar varje år till att undvika 500.000 ton koldioxidutsläpp vid en jämförelse.

Priset delades ut under Veckans Affärers stora hållbarhetsseminarium på Grand Hôtel i Stockholm 2 oktober.
Ur juryns motivering:
”Med ett engagemang som genomsyrar hela organisationen från högsta ledningen och ända ut till kunderna är Stena Aluminium ett föredöme när det gäller smart och innovativ energieffektivisering i den tunga industrin.”
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.141