23948sdkhjf

Orimliga fosforkrav

Sverige åtog sig den 3 oktober att minska utsläppen av fosfor till Östersjön med 530 ton. Minskningen ska klaras av på 8 år. Åtagandet är en fördubbling i ton dock på närmare halva tiden jämfört med det tidigare åtagandet.
-Det går inte, skriver branschorganisationen Svenskt Vatten, som företräder de kommunala vattentjänstföretagen i landet.

Sveriges åtagande för kväve minskade. Vattentjänstbranschen har redan accepterat att ta ansvar för cirka en tredjedel av detta, men minskningen går bara att genomföra med nya regler. Med nuvarande lagstiftning tar det över 40 år och blir 50 procent dyrare, enligt Svenskt Vatten rapporterar chemicalnet.se.

-Regeringen har räknat fel för fosforn. De svenska kommunala reningsverken är visserligen högeffektiva, men de kan inte rena bort mer fosfor än vad som kommer in till dem, ingen kan ta bort mer än 100 procent, skriver branschorganisationen.

Enligt branschorganisationen släppte avloppsreningsverken ut drygt 60 ton fosfor i Östersjön 2010. Då renade de 96 procent av all inkommande fosfor. Införs högsta tekniknivån i alla reningsverk, kan det leda till mycket höga kostnader och hög energiåtgång, enligt branschorganisationen.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062