23948sdkhjf

Negativ tillväxt för FoU i Sverige

En rapport från EU-kommissionen visar att Sverige har negativ tillväxt för forskning och utveckling i relation till BNP.
I en jämförelse av 33 länder i Europa hamnar Sverige trea från slutet, bara Kroatien och Luxemburg har en sämre utveckling, skriver Forska!Sverige i ett pressmeddelande.

Sveriges mål är att de samlade investeringarna i forskning och utveckling (FoU) ska uppgå till 4 procent av BNP. Mellan 2001 och 2011 minskade denna andel från 4,13 till 3,37 procent, en minskning med nästan en femtedel, rapporterar recyclingnet.se systerportal chemicalnet.se.

Företagens bidrag till de svenska FoU-investeringarna sjönk från 3,20 procent av BNP 2001 till 2,34 procent under 2011. Detta beror inte bara på att stora företag investerar mer utomlands. Rapporten visar också att FoU-investeringarna inom små och medelstora företag minskade med nästan 30 procent mellan 2005 och 2009.

Sverige har fortfarande en hög andel FoU i relation till BNP, och placerar sig på tredje plats av de 33 undersökta länderna. Men trenden är kraftigt nedåtgående. EU-rapporten konstaterar att det kommer bli en utmaning för Sverige att uppnå målet om 4 procent FoU-intensitet år 2020.

Enligt rapporten ligger Sverige efter världens ledande forskningsnationer inom framtida strategiska områden såsom hälsa, energi och miljö, samt säkerhet och bilar. Det finns utrymme att öka vetenskaplig kvalitet inom de områden där svensk industri har en styrka.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078