23948sdkhjf

Falun bäst på avfallshantering

Nu kan ny statistik om svensk avfallshantering på läns- och kommunnivå presenteras av branschorganisationen Avfall Sverige, och rapporten "Hushållsavfall i siffror" visar bland annat avgifter, hur mycket avfall som samlats in, hur kundnöjdheten ser ut, och att Falun är bäst på avfall.
Att Falun är bäst visar en sammanvägning av nyckeltal som speglar avfallsverksamheten på ett övergripande sätt, som kundnöjdhet, återvinning av material och matavfall, avfallsmängd, avfallstaxa, kostnader, andel förpackningar och tidningar i soppåsen med mera. Falun fick högst poäng med 88,3 av maximala 100. Två hamnade Trollhättan med 87,5 och en annan dalakommun Ludvika med 84,1 poäng.
Enligt rapporten har Falun mycket nöjda kunder, hög matavfalls- och materialåtervinning och relativt små avfallsmängder. För detta fick Falun motta Avfall Sverige-utmärkelsen "Årets Avfall Web-kommun" tidigare i år.
Många kommuner mäter regelbundet vad kunderna tycker om avfallshanteringen i sin kommun. Det kan gälla hämtning av kärl- och säckavfall, besök på återvinningscentraler och vad kunderna tycker om tillgängligheten. Förtroende för och information om kommunernas återvinning är också en del av undersökningen. Sollefteå har Sveriges nöjdaste avfallskunder om man väger samman resultat från kundenkäter. Sollefteå fick 87,5 poäng före Borlänge med 87,1 poäng och Karlstad med 84,7 poäng. I fjol vann Borlänge just före Sollefteå.
Hässleholm hamnar högst på topp-tio listan när det gäller miljö inom avfallshanteringen, som till exempel miljövänliga drivmedel, materialåtervinning samt matavfall till biologisk behandling och återföring av näring till jordbruksmark. Bästa resultat för återvinningscentraler hittar vi i Västra Mälardalens kommunalförbund som består av Arboga, Köping och Kungsör.
Fakta kring behandlingen av hushållsavfall på nationell nivå publicerar Avfall Sverige i juni varje år i sin skrift "Svensk Avfallshantering". Senaste siffrorna därifrån visar att 4,4 miljoner ton hushållsavfall behandlades 2012, det ger 460 kilo per invånare.
Rapporten finns för nedladdning på Avfall Sveriges hemsida: www.avfallsverige.se
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063