23948sdkhjf

Byggjätte miljöcertifieras för hållbar marksanering

NCC har fått världens första CEEQUAL-certifiering med de nya skärpta kraven. Utmärkelsen gäller saneringen av marken till ett nytt bostadsområde i Mölndal. CEEQUALs nya certifikat för hållbart mark- och anläggningsarbete tar även hänsyn till det omgivande samhället.

– Vi klarade det nya kravet genom att arbeta utifrån ett bredare perspektiv som inte bara utgår från det enskilda byggprojektet utan även från samhället runt om. I Mölndal har vi därför tagit mer hänsyn till ekonomiska, sociala och miljömässiga effekter på lång sikt som bidrar till att omgivande samhälle blir mer hållbart, säger Kristine Ek, teknisk specialist på miljö, NCC Teknik i Göteborg.

Vid saneringar är det vanligt att all förorenad jord transporteras till en deponi. På Kvarnbyterrassen i Mölndal har NCC, enkelt beskrivet, valt att genom siktning behålla grövre jord och endast transportera bort den förorenade finkorniga jorden. Metoden bedömdes ha minst påverkan på samhället efter att NCC analyserat flera tillvägagångssätt för saneringen.

Idag miljöcertifieras många nya hållbara byggnader. Genom det brittiska certifieringssystemet CEEQUAL får också hållbara lösningar i mark- och anläggningsarbeten mer fokus. Det bedömer hur ett projekt har hanterat hållbarhetsfrågorna från idéstadiet tills att det är klart.

– Det har länge saknats ett certifieringssystem för mark- och anläggningsprojekt. NCC var först i Sverige att börja jobba med CEEQUAL tillsammans med Trafikverket i E4 Rotebroprojektet för ett par år sedan. Nu gläds vi åt att NCC får sitt första färdiga certifikat för marksaneringen av Kvarnbyterrassen i Mölndal, säger Malin Norin, miljösamordnare, NCC Teknik i Göteborg.

Det är även det första certifikatet i världen som uppfyller CEEQUALs nya, skärpta krav med bland annat en övergripande hållbarhetsstrategi. Därför får NCC ta emot CEEQUALs nya certifikat; ”Sustainability Strategy & Performance Assessment”.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062