23948sdkhjf

Aluminiumskum med kalciumkarbonat

Alcoa Inc, en av världens största producenter av aluminium, har utvecklat ett kommersiellt aluminiumskum, gjort av flytande material med kalciumkarbonat som skumningsmedel.
Återvinning av aluminium är betydligt billigare och mindre energikrävande än att framställa nytt aluminium från elektrolys av aluminiumoxid, eftersom det först måste brytas från bauxitfyndigheter och därefter raffineras.

Företaget har använt omsmält aluminiumskrot i form av använda dryckesburkar tillsammans med skumningsmedlet TiH2 för att producera aluminiumskum. Processerna som använts är analoga med både Alporas- och Formgrip-metoderna.

I sitt arbete har företaget undersökt expansion, struktur och stabilitet hos skum gjorda från 100 procent aluminiumskrot med en flytande metod.

Som grundmaterial utgick forskarna från millimeter­stora spån, en biprodukt vid fräsning av en alum­ini­um­legering vanligen använd för gjutna bilkomponenter.

Aluminiumspånen värmebehandlades, smältes om och blev därefter skummade medelst en tillsats av TiH2. Det höga syreinnehållet förknippade med spånen resulterade i stora fraktioner av både anhopade och upplösta oxidfilmer i smältan.

Genom extra tillsatser av Mg och längre hålltider i den flytande fasen för att tillåta reaktioner att äga rum, uppstod fragmentering och vätning av oxiderna för skum med låg densitet, goda porstrukturer och god stabilitet.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062