23948sdkhjf

Producentansvar för läkemedel föreslås

Naturvårdsverket har på regeringens uppdrag utrett om läkemedel som klassas som farligt avfall ska inkluderas i förordningen om producentansvar för läkemedel. En av utgångspunkterna som verket föreslår är att det ska vara lätt att göra rätt vid återlämning av läkemedel.
Uppdraget har skett i samråd med Socialstyrelsen, Läkemedelsverket och Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket och efter samråd med Sveriges Apoteksförening.
Utgångspunkten bör enligt NVV:s uppfattning vara att sträva efter ett insamlingssystem som är säkert, lättillgängligt, begripligt och som ger god service åt hushåll som vill sortera överblivna läkemedel.
Som konsument ska man inte behöva hålla reda på vilket läkemedelsavfall som klassas som farligt. NVV föreslår därför att producentansvaret för läkemedel utökas så att apoteken är ansvariga för att ta emot alla typer av läkemedel, även de som utgör farligt avfall, i de fall allmänheten väljer att lämna sitt avfall där.
Naturvårdsverket anser att bestämmelsen bör ändras på så vis att undantaget för farligt avfall tas bort i förordningen om producentansvar för läkemedel. Konsekvenserna av detta för miljön, berörda aktörer och allmänheten redovisas separat. Vidare bör allmänheten även fortsättningsvis ha möjlighet att alternativt lämna allt läkemedelsavfall via kommunens insamlingssystem för hushållsavfall.
Idag omfattas inte skärande och stickande avfall från hushåll av förordningen om producentansvar för läkemedel. Naturvårdsverket ser därför inga miljöskäl som motiverar att ändra på gällande ordning och gällande ansvarsfördelning. Problemet med stickande och skärande avfall från hushållen är enligt NVV i första hand en säkerhetsfråga för den personal som hanterar det blandade hushållsavfallet. Ansvaret för insamling bör även fortsättningsvis ligga på kommunen.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063