23948sdkhjf

På spaning efter guld

Genom effektiv utvinning, till exempel av guld och sällsynta jordartsmetaller och andra låghaltiga biprodukter från gruvindustrins malmer och avfall, tror biträdande professor Christina Wanhainen vid Luleå tekniska universitet, att gruvornas påverkan på miljön kan minskas.
Tillsammans med sin kollega Glenn Bark använder de sig av en mikroanalytisk teknik för att karaktärisera malmer och studera var och hur guld och andra låghaltiga metaller sitter i olika slags malmtyper.

Forskningen sker bland annat i Aitikgruvan, där det bryts koppar men där guld är en viktig biprodukt. Enligt Wankainen anses gruvan vara en av de största guldgruvorna i Europa. Hela ett och ett halv ton guld produceras varje år som en biprodukt till kopparproduktionen.

I gruvans avfall, inuti mineralet pyrit, finns också guld. Det samma gäller för kobolt. Dessvärre känner man idag inte till hur guld eller kobolt kan utvinnas från pyritavfallet, vilket innebär att endast hälften av guldet från brytningen i gruvan kan utvinnas.

Att utvinna fler metaller, från både befintliga och stängda gruvor, kan både vara ett alternativ till att minska importen och tillika till att öppna nya gruvor.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063