23948sdkhjf

Utsläppsrätters rättsliga status

Varje år tilldelas gratis utsläppsrätter till företag med tillstånd att släppa ut växthusgaser. För varje ton koldioxid eller motsvarande i andra växthusgaser, som företaget släpper ut måste företagen överlämna en utsläppsrätt.
De som klarar av att minska sina utsläpp kan sälja sina utsläppsrätter till andra företag. Syftet är att en marknad ska skapas, där minskningen av växthusgaser görs på det mest kostnadseffektiva sättet.

Emil Elgebrant, affärsjurist vid Linköpings universitet, forskar om vilken rättslig status utsläppsrätterna har idag och om de kan användas som kreditsäkerhet.

Olika länder inom EU har olika uppfattning om detta, vilket inneburit att företag kunnat tjäna pengar på att flytta sina utsläppsrätter mellan olika filialer i olika länder, eftersom de är momsbelagda i vissa länder och inte i andra.

-Rättsregler om egendom bygger på att det är något vi ser och kan ta på, en fysisk sak, säger han. Problemet uppstår när vi arbetar med rättsliga fiktioner, tankemodeller som vi tillskriver ett värde, säger Elgebrandt.

Genom att studera hur andra rättsliga fiktioner har hanterats försöker han komma underfund med hur man bör se på utsläppsrätter och andra icke-fysiska objekt.

Dessvärre har Emil Elgebrant konstaterat att systemet med utsläppsrätter hittills inte har uppnått sitt viktigaste syfte, dvs. att bidra till minskade utsläpp av växthusgaser. Det beror på att tilldelningen varit alldeles för generös, vilket gjort det väldigt billigt för företagen att fortsätta släppa ut växthusgaser.

-Det här är något som man nu vill komma tillrätta med, bland annat genom att börja auktionera ut utsläppsrätterna istället för att skänka bort dem, säger han. /Linköpings universitet
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062