23948sdkhjf

Värtahamnen saneras med frysmuddring

FriGeos frysmuddringsmetod, isolerar bottensediment och gör det möjligt att sanera förorenade hamnar och vattendrag. Nu i höst går startskottet för företagets hittills största uppdrag: att sanera Värtahamnen i Stockholm. Och fler stora uppdrag är på gång, rapporterar de.

- Projektet i Värtahamnen är ett viktigt uppdrag. Under året har FriGeo varit inblandade i flera komplexa projekt. Bland annat har vi under sommaren genomfört en lyckad sanering av en förorenad sjö i Storuman som varit föremål för en långdragen miljötvist. Vi för också intressanta samtal med internationella kunder där frysteknik kan vara lösningen på komplicerade saneringar, säger Klas Dagertun, vd, FriGeo.

Saneringen av Värtahamnen sker i samband med en stor utbyggnad, där hamnen flyttas längre ut mot havet för att ge plats åt nya stadskvarter. FriGeos uppdrag i Värtahamnen beräknas ta cirka 16 veckor att genomföra.

Styrelseordförande Anders Gemfors, ser stor potential för FriGeo:
- FriGeo är ett mycket intressant miljöteknikföretag som ligger helt rätt i tiden. Uppdraget i Värtahamnen är en språngbräda för tillväxt i bolaget. Ett annat viktigt område är avvattning av olika förorenade slammer, där vår frysteknik kan komma att revolutionera exempelvis avvattning av avloppsslam, med avsevärt lägre energiförbrukning jämfört med traditionell avvattning. Vår största utmaning just nu är att prioritera bland alla de möjligheter som öppnar sig.

Ett av bolagets patent omfattar dessutom tillämpning av tekniken i nukleär miljö. FriGeo arbetar intensivt med att utveckla metoden inom den nukleära industrin, i Sverige såväl som internationellt.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063