23948sdkhjf

Metallerna under våra städer

Det finns stora mängder metaller som ligger under våra stora städer, till ingen nytta, menar Björn Wallsten och Nils Johansson som just nu skriver sina avhandlingar till en kommande licensiatexamen vid Linköpings universitet.
Efter att i ett par år sökt igenom en mängd kommunala och privata källor har Wallsten konstaterat att det ligger inte mindre än 5000 ton järn, koppar och aluminium nedgrävt under marken bara i Norrköping. Det handlar om nedlagd infrastruktur i form av ett gammalt likströmsnät, övergivna stadsgasledningar, urkopplade växelströmsledningar, kraftiga elkablar till de stora industrierna som en gång låg i den centrala stadskärnan, rester från nedlagda spårvagnslinjer, gamla fjärrvärmerör och mycket mer. Bara kopparn lär värd minst 28 miljoner kronor.

Johansson har undersökt varför vi inte återvinner de metaller som finns i våra samhällens deponier. Han har funnit att bara hälften av de metaller som brutits ur jordskorpan är i användning i dag, resten finns på deponier, i gruvindustrins slagghögar, i form av gamla datorer och vitvaror med mera. Johansson tror att att det kan handla som flera miljarder ton järn och tiotals miljoner ton koppar som ligger i världens samlade deponier.

När nya lösningar måste till för att finna mer koppar borde det ligga närmare till hands att gräva ut soptipparna än att utvinna metaller ur havsbotten eller i yttre rymden, säger Johansson. /Linköpings universitet
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079