23948sdkhjf

Studie om läkemedels- och miljögifter i fisk

Ett projekt pågår just nu i ett område från östra Mälaren, över Stockholms inner- och mellanskärgård och vidare ut till ytterskärgården.
Projektet innebär att forskare genomför provfiske och sedimentprovtagning i syfte att bedöma hur Stockholm påverkar sina omgivande vatten. Med undantag för kvicksilver finns få undersökningar i området som visar hur mycket miljöföroreningar fisken innehåller, säger man från IVL Svenska Miljöinstitutet.

Resultaten ska användas för att utvärdera miljösituationen i Stockholms vattenområden, som ett underlag för att bedöma behovet av ytterligare miljöskyddsåtgärder samt belysa om det finns skäl att utfärda rekommendationer gällande konsumtion av fisk från regionen.

Historiskt har det läckt ut mycket miljögifter från Stockholm till omgivande vattenområden via utsläpp från bland annat industrier,
varvsverksamhet, avlopp och dagvatten.

De ämnen som forskarna ska undersöka är bland andra metaller, ftalater, TBT, PAH, PCB, bromerade flamskyddsmedel och PFOS. Även förekomsten av läkemedelsrester ska analyseras.

–Vi ser att användningen av läkemedel ökar i samhället och en stor del av ämnena passerar fortfarande genom reningsverken ut i vattenmiljön. Vi vill veta i vilken grad fisken utsätts för dessa utsläpp, säger Magnus Karlsson från IVL Svenska Miljöinstitutet i ett uttalande.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094