23948sdkhjf

Stort intresse för plaståtervinning i byggsektorn

Enligt forskarna på IVL Svenska Miljöinstitutet är intresset för att införa ett materialåtervinningssystem för plastavfall från byggsektorn stort, dock för det med sig en del hinder till en början. Rivningsrutiner behöver ändras, bättre separeringsteknik behöver införas och miljönyttan måste tydliggöras och återvunnen plast få tydligare materialspecifikationer.
Det är en försvinnande liten del av allt plastavfall som materialåtervinns i byggsektorn, men intresset för att öka den är stort, det menar IVL som låtit göra en undersökning.
Det är bara förpackningssektorn som är en större brukare av plast som material än byggsektorn. Vi rivning och reparation uppstår den största mängden plastavfall, plast som mestadels gått till förbränning. Detta vill man nu ändra på.
- Det är en försvinnande liten del som materialåtervinns, säger Anna Fråne, forskare på IVL. För att öka återvinningen av plast finns en del osäkerhetshinder som först måste utredas. Ett generellt problem kan vara att plast vid rivningar är gammal. Det finns också osäkerheter kring vad den innehåller, vad slutmottagaren kan tillverka av den och om det är plast som vi vill få in i kretsloppet idag.
Källa: VVS Forum och IVL.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.344