23948sdkhjf

Kampen mot matsvinn får Nordiska rådets miljöpris 2013

Nordiska rådets prestigefyllda natur- och miljöpris på 350 000 DKK går i år till danska Selina Juul för rörelsen Stop Spild Af Mad.
Visste du att en tredjedel av maten som produceras i världen slutar som avfall? Vinnaren av årets natur- och miljöpris, danska Selina Juul, är grundare av konsumentrörelsen Stop Spild Af Mad – Danmarks största frivilliga rörelse mot matspill. "Hennes insats kan inte övervärderas", säger Nordiska rådet i sin motivering.

Nordiska rådets natur- och miljöpris 2013 går till ett nordiskt företag, en organisation eller privatperson som har utvecklat en produkt, uppfinning eller gjort någon annan kreativ insats som ökar resurseffektiviteten och därigenom bidrar till att minska människans negativa fotavtryck i naturen.

Selina Juul har med sitt engagemang satt matsvinn på dagordningen inte bara i hemlandet Danmark, utan också i resten av Norden, i EU och i FN. Juul arbetar oavlönad som frivillig taleskvinna för rörelsen som hon själv tog initiativ till 2008.
"Selina Juuls ihärdiga fokus på matsvinn – i samarbete med andra intressenter – har lett till att matspillet i Danmark har minskat. Hon har med kreativitet, entusiasm och hårt arbete bidragit till ökad resurseffektivitet och minskning av människans negativa fotavtryck i naturen", säger bedömningskommittén i sin motivering.

Matsvinn har också en etisk dimension; en miljard av jordens befolkning svälter i en värld där 1,3 miljarder ton mat kastas årligen.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.064