23948sdkhjf

Odintsovo sophanterar på svenska

Den lokala duman i staden Odintsovo utanför Moskva har antagit en ny plan för sophantering. Förlagan kommer från Eskilstuna som ledningen för staden hade besökt ett halvår tidigare. Upprinnelsen till intresset för just Sverige är två rysk/svenska entreprenörer som planerar att investera i både ny teknik och nya sopdeponier.
Entreprenörerna hade fastnat för SymbioCity- konceptet och tog kontakt med ambassaden i slutet av förra året. Detta blev början till ett utbyte där flera svenska myndigheter och organisationer deltagit. Bland annat har Naturvårdsverket bidragit till att ta fram en ny handlingsplan för avfall. Borgmästaren i Odintsovo har också besökt Sverige och Tomas Hallberg, ambassadens miljöteknikfrämjare, har deltagit som rådgivare i ett antal möten med den lokala arbetsgruppen för avfallsfrågor.
SymbioCity var ett av flera huvudteman på en internationell konferens som anordnades i Odintsovos lokala Universitet den 24 oktober. Odintsovo är en av de rikare förstäderna till Moskva med ca 300 000 invånare. Inkomstnivån och utbildningsnivån är högre där än genomsnittet för Ryssland. Både kraven och även möjligheterna att genomföra reformer för ett mer hållbart samhälle har ökat de senaste åren.
Sex av SymbioCity-företagen deltog med presentationer under konferensen. Huvudtemat var avfallshantering och täckte områden från källsortering till att utvinna gas från deponier.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063