23948sdkhjf

Nordiskt återvinningsinitiativ för plast och textilier

Att hitta nya metoder att behandla avfall och återanvända det som en resurs står högt upp på agendan bland våra nordiska statsministrar. Ett nytt initiativ, “Resurseffektiv återvinning av plast- och textilavfall” har därför nyligen sett dagens ljus.
Målet med initiativet är att finna, för Norden, gemensamma behandlingsmetoder för insamling och hantering av avfall, såväl som nya affärsmodeller som bidrar till en miljövänlig tillväxt och som kan exporteras till resten av världen.

Arbetsgruppen, The Nordic Waste Group (NWG), som vilar under Nordiska ministerrådet, har initierat sex projekt som alla syftar till att identifiera sätt på vilka återvinningen av plast- och textilavfall kan öka.

Enligt projektsamordnare Jon Fonnlid Larsen, från det norska miljömyndigheten, slänger vi mer är 1,5 miljoner ton plastavfall per år i Norden. Endast cirka 20 procent av plastavfallet återvinnings i dagsläget, rapporterar rapporterar nättidningen The Nordic Way.

Är vi vana vid tanken att återvinna plast, är idén med att återvinna textilier fortfarande relativt okänd. Enligt projektsamordnare Yvonne Augustsson från Naturvårdsverket, återanvänds endast cirka 17 procent av textilierna i Norden, varav maximalt två procent faktiskt återvinns. Resten antingen förbränns eller läggs på deponi.

- Genom att använda dessa resurser på nya sätt, skulle vi kunna minska skadliga utsläpp och avfallhanteringskostnader, och samtidigt göra en vinst på återvinningen och återanvändningen, säger hon och tillägger att man genom att utveckla ett effektivt insamlings-, sorterings-, återanvändnings- och återvinningssystem skulle kunna skapa en helt ny bransch som involverar både frivilliga och kommersiella aktörer, vilket skulle möjliggöra nya arbetstillfällen och en ekonomisk tillväxt.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063