23948sdkhjf

Forskningsmiljoner till tre miljösatningar

Forskare i tio projekt och ett program får dela på sammanlagt 68 miljoner kronor i tre olika forskningssatsningar från Naturvårdsverket. Forskningen ska pågå fram till 2016.
Projekten ringar in tre prioriterade utmaningar i dagens miljöarbete; Luftföroreningars effekter, Styrmedel för miljöarbetet och Värdet av ekosystemtjänster.

Den första forskningsprogrammet - Luftföroreningars effekter, syftar till att öka kunskapen om luftföroreningarnas effekter på hälsa, ekosystem och klimat. Bakom programmet finns forskare från nio universitet och institut. Anslaget är på 25 miljoner kronor.

Det andra projektet - Styrmedel för miljöarbetet, har fått 13 miljoner kronor för öka möjligheten till att nå de miljömål som Sverige föresatt sig att klara till 2020. I dagsläget är nämligen bedömningen att 14 av de 16 uppsatta miljömålen inte bedöms vara möjliga att nå tills dess.

Sista projektet - Värdet av Ekosystemtjänster, för det största anslaget på 30 miljoner kronor då satsningen rymmer flest projekt. Ekosystemtjänster är tjänster vi får "gratis" av naturen som exempelvis vattenrening via våtmarker eller musslor.

- Forskningssatsningen kommer belysa hur värdet av ekosystemtjänster bättre kan integreras i beslutssituationer, menar Kerstin Jansbo, forskningssekreterare på Naturvårdsverket.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078