23948sdkhjf

Miljonstöd till forskning om luftföroreningar och klimat

Ett treårigt forskningsprogram om luftföroreningars effekter på hälsa, ekosystem och klimatet har fått ett anslag på 25 miljoner kronor av Naturvårdsverket.
Forskningsprogrammet, Frisk luft och Klimat är en fristående fortsättning på forskningsprogrammet Scarp – Frisk luft i Sverige, som avslutades i början av 2013.

Totalt kommer ett trettiotal forskare att delta i programmet som ska pågå fram tills 2016, och i likhet med det tidigare programmet stödja det nationella och internationella arbetet med luftföroreningar.

Forskningen kommer att koncentreras på exponering och hälsoeffekter, effekter på ekosystem, och klimateffekter från så kallade kortlivade klimatpåverkande luftföroreningar samt synergier och konflikter mellan luftförorenings- och klimatåtgärder.

Speciell vikt kommer även att ägnas åt att ta fram robusta system och processer för utsläppsprognoser och scenarier samt till att ta fram indikatorer, metoder och modeller för att utvärdera och bedöma kostnadseffektiviteten hos olika åtgärdsalternativ.

Projektet kommer att koordineras av IVL Svenska Miljöinstitutet.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078