23948sdkhjf

Grönt kök med hemmaodling på riktigt

Just nu bedrivs forskning vid KTH inom ramen för närodlad föda. Projektet, - Det gröna köket, handlar om att i framtiden kunna skörda lite grönsaker och fånga in middagsfisken direkt från det egna köket.
Projektet syftar till att ta fram utrustning som gör det möjligt att odla mat utan att ha ett växthus. Forskarna har inrett ett kök i KTH Haninges utprovningslägenhet med olika lösningar för hemmaodling.

– Vi ser en efterfrågan av det klimatsmarta alternativet. Odling i urbana miljöer har ökat i intresse liksom trenden att odla hemma, säger Annika Carlsson Kanyama, som är docent vid KTH och projektledare.

I lägenheten finns bland annat en prototyp i form av en odlingsmöbel för fisk och grönsaker. Möbeln består av ett akvarium med matfisk av arten tilapia och ett växthusskåp där tomatplantor drivs upp med vatten från fiskodlingen. Metoden kallas akvaponi och kräver endast tillförsel av fiskmat och den mängd vatten som försvinner genom avdunstning. I köket finns också olika former av odlingsväggar med växtbelysning, för exempelvis salladsväxter och kryddor. Olika typer av plantor testas och produktiviteten mäts i form av antalet skördar.

För tillfället pågår olika typer av användartester där deltagarna bedömer sitt intresse för odlingsformen, och hur mycket pengar och tid de skulle vara beredda att investera i en odling. Efter testerna ska projektet redovisas för Delegationen för hållbara städer som är projektets finansiär.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.065