23948sdkhjf

Expedition 347 besökte Östersjön

I början av september inleddes en två månader lång internationell forskningsexpedition vars syfte är att kartlägga Östersjöns klimat- och miljöutveckling de senaste 130 000 åren.
Ombord på borrfartyget, Greatship Manisha finns en internationell forskargrupp, som leds av forskningscheferna Thomas Andrén, Södertörns högskola och Bo Barker Jørgensen, Aarhus Universitet. Totalt deltar 32 forskare från jordens alla hörn.

Prover i form av långa sedimentborrkärnor har tagits från sju platser, varav flera belägna längs den svenska kusten; i Hanöbukten, utanför Landsort samt i Ångermanälven. Enligt ett pressmedelande från Södertörns högskola är det första gången hittills som det borrats i Östersjöns bottensediment i vetenskapligt syfte.

Genom att borra ner till 450 meter och därefter analysera borrkärnorna, hoppas forskarnas få tillgång till data som information om den tidigare klimatutvecklingen i regionen och om den skandinaviska inlandsisens variationer i utbredning under den senaste istiden. En annan undersökning ska visa om det sker någon utveckling hos bakterier under en inlandsis.

Expedition 347 ”Baltic Sea Paleoenvironment” genomförs inom ramen för det internationella borrprogrammet Integrated Ocean Drilling Program (IODP) som är ett världsledande marint forskningsprogram.



– Det främsta syftet med expeditionen och forskningsprojektet är att förstå Östersjöregionens verkligt långa miljöhistoria bättre, säger Thomas Andrén.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.081