23948sdkhjf

I veckan inleds "Europa minskar avfallet"

För femte året i rad är det nu dags för veckan "Europa minskar avfallet". Samtidigt arbetar lokala krafter över hela Europa för att öka kunskapen om hur vi kan göra för att minska mängden avfall. Syftet med projektveckan är att visa hur vår konsumtion och vårt beteende påverkar mängden avfall. 23 EU-länder deltar i år med över 12000 projekt.
I Sverige deltar ett 50-tal kommuner, organisationer, företag och inte minst skolor med ett åttiotal projekt under veckan. Bland annat:
* I ett samarbete mellan skolämnena medieproduktion, samhällskunskap, svenska och teknik arbetar förstaårseleverna på Lindholmens tekniska gymnasium i Göteborg tvärvetenskapligt med att utforma och genomföra en kampanj om minskat avfall. Kampanjen vänder sig till andra gymnasieungdomar och ska leda till ökad medvetenhet och ändrade attityder om avfall och miljöpåverkan.
* I arbetet ingår också att Lindholmens tekniska gymnasium deltar i Avfall Sveriges nationella tävling Svinnkampen - en tävling mellan olika skolor i landet om att minska matavfallet.
* I Gislaved tävlar 13 skolor under tre veckor om vilken skola som kan slänga minst matavfall. Allt som eleverna slänger vägs, samtidigt vägs också det som slängs i köken utanför tävlan. Syftet är att även se hur situationen är i tillagningsledet. Lärarna får information och lektionstips så att de kan utbilda eleverna om vilka problem stora mängder matavfall ger.
När liknande projekt genomförts tidigare år har avfallet i skolmatsalarna minskat med nästan 50 procent.
Europa minskar avfallet pågår 16-24 november. Avfall Sverige är nationell samordnare och stöds av Naturvårdsverket.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062