23948sdkhjf

Kadmium i gödsel ska rapporteras

Kemikalieinspektionen föreslår att Sverige inför ett krav på rapportering av kadmium i mineralgödsel, där det kan förekomma som förorening.
Förslaget innebär att företag som tillverkar, importerar och/eller sätter ut mineralgödsel på den svenska marknaden ska rapportera kadmiumhalterna till Kemikalieinspektionens (KemIs) produktregister.

Förslaget innebär inte några nya gränsvärden för halter av kadmium i gödsel, utan endast rapporteringsskyldighet av innehållet. Förslaget har skickats ut på remiss.

Förslaget grundas på resultaten av KemI:s undersökning från februari 2011: ”Kadmiumhalten måste minska – för folkhälsans skull”.

Trots att kadmiumhalterna sedan 1970-talet sjunkit successivt, visade utredningen då att delar av befolkningen har halter av kadmium i urin som ligger vid eller över de nivåer som kan relateras till påverkan på bland annat skelett och njurar.

En systematisk uppföljning av kadmiumhalterna i mineralgödselmedel är därför viktig som underlag för överväganden om ytterligare åtgärder behövs från samhällets sida. /processnet.se
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125