23948sdkhjf

Bioplastsubstrat för mindre mängd WEEE

Varje år produceras elektroniskt 50 miljoner ton avfall världen över, vilket förorsakar allvarliga problem för miljön. En väg att gå för att få bukt med detta är att tillverka de elektroniska kretsarna av nedbrytbara polymerer.
Italienska företaget Bio-On har utvecklat en fullt ut nedbrytbar polymer, en PHA, som uppges kunna användas som substrat för tillverkning av elektroniska kretsar. I kombination med ett lämpligt nanofyllmedel, ska den nedbrytbara polymeren (en polyhydroxyalkanoat) kunna fungera som lämpliga elektriska ledare.

Företagets VD Marco Astorri anser att materialet är en möjlig väg att gå för att bidra till en minskad mängd elektroniskt avfall, så kallat WEEE.

-På det här sättet blir det möjligt att konstruera elektroniska apparater med en minskad miljöpåverkan, säger Astorri och tillägger att bioplasten inte enbart är begränsad för användning i smarttelefoner och surfplattor.

Tack vare bioplastens många funktioner, goda teknisk prestanda och utmärkta biokompatibilitet uppges de även kunna användas inom andra tekniska områden.

Vidare ser Marco Astorri en möjlighet att i framtiden även utveckla sensorer och elektromedicinsk utrustning för hälso- och sjukvård av den nya nedbrytbara polymeren.

Polymeren tillverkas genom att bearbeta rester av socker från såväl betor som sockerrör, genom en naturlig produktionsprocess utan användning av organiska kemiska lösningsmedel.

Materialet bryts ner i flodvatten på bara några veckor, utan att lämna några spår.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078