23948sdkhjf

Projekt om kabelåtervinning får stöd

Projektet “Resurseffektiv Kabelplaståtervinning” som handlar om hållbar återvinning av plaster från kablar, har fått ett ekonomiskt stöd på 4,6 miljoner kronor.

Projektet “Resurseffektiv Kabelplaståtervinning” som handlar om hållbar återvinning av plaster från kablar, har fått ett ekonomiskt stöd på 4,6 miljoner kronor.


Mängden kablar i samhället ökar stadigt och behovet av att på ett hållbart sätt kunna återvinna både metaller och plaster i kablar är enormt.


Ambitionen med projektet är att vända återvinningsindustrins fokus från att enbart återvinna metallerna i kablar till att även återvinna plasterna på ett resurseffektivt sätt och att förändra synen på plasten som avfall till att bli en råvara att sälja.


Det ställer stora krav på fungerande metoder för sortering av kablar, på separering av ingående material, både metaller och olika plaster, och på kvalitetskontroll.


Gamla kablar som kan innehålla miljö- och hälsofarliga tillsatser ska sorteras separat. Detta för att undvika att plasten förorenas. Vidare ska fullskaliga återvinningsförsök med plast från kablar genomföras i samarbete med tillverkningsindustrin.


Projektet bygger vidare på erfarenheter och metoder utvecklade inom Swerea IVFs FoU-Program Kabel, med samarbetspartners i kabelbranschen och pågående återvinningsprojekt.


En rad företag och aktörer som Borealis, Ineos, NKT Cables, ABB HVC, Axjo Plastic, Riflex Film, Bolon, Snapp Products of Sweden och Stena Metall ingår i projektet tillsammans med Swerea IVF.


Projektet finansieras av Vinnova.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078