23948sdkhjf

Bättre användning av massor ska minska miljöpåverkan

Stora städer växer i en rasande fart samtidigt som utrymmet blir allt mer begränsat. Byggindustrin behöver stora mängder material och genererar samtidigt mängder av jord- och bergmassor vid byggande. I projektet OptiMass arbetar SGI tillsammans med branschen för att utveckla nya metoder och verktyg så att uppkomsten av material minskar och kan återanvändas i högre grad.
OptiMass är uppdelat i fyra delar, och det är olika grupper som fokuserar på olika delar av projektet. Yvonne Rogbeck från SGI, leder arbetet i WP2, som arbetar med användning, karaktärisering och uppgradering av jord- och bergmassor.

- Ett viktigt resultat av vårt arbete är att ta fram en vägledning i nära samarbete med branschen. Den är en viktig förutsättning för att effektivisera, med möjligheter att spara kostnader och miljön, säger Rogbeck.

- Vi deltar för att vi eftersträvar effektivare byggmaterial. Genom det här projektet kan branschen ta fasta på kunskap som finns. Idag används ofta en teknik i taget, det behövs en förbättrad samordning. Med OptiMass ser vi samhällsekonomiska vinster och miljöfördelar, berättar Erik Simonsen från Cementa.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063