23948sdkhjf

Kommunala avfallskontrakt värda miljoner till SITA

Nyligen tecknade SITA kontrakt med två svenska kommuner gällande hantering av deras avfall. I Norrköping tecknades ett femårigt avtal avseende hantering av kommunens hushållsavfall till ett värde om cirka 300 miljoner kronor. Dessutom tecknades ett tvåårigt avtal med Stockholms stad gällande insamling av utsorterat matavfall till ett värde av femtio miljoner kronor.
Avtalet med Norrköping är SITA:s enskilt största kommunala kontrakt. Ett avatal som omfattar bland annat insamling av hushållsavfall från 130 000 personer samt drift av kommunens fem återvinningscentraler. SITA har tidigare haft delar av uppdraget men har nu alltså fått förtroendet för hela omfattningen.

- Extra tillfredsställande är att 40 medarbetare får arbete. Det är en glad julklapp som skapar trygghet för medarbetarna och deras familjer, säger Ulf Kraft, regionchef på SITA.

När det gäller avtalet med Stockholm, ska alltså SITA ansvara för insamlandet av utsorterat matavfall, nära 900 ton matavfall förädlas varje månad till biogas och biogödsel. Matavfallet samlas in från restauranger, storkök samt från villor och flerfamiljsfastigheter. Ordervärdet ligger på 25 miljoner per år.

- Vi har skött matavfallsinsamlingen i Stockholm sedan 2011. Sedan dess har volymen vuxit med rekordartade 400 procent. Det är glädjande att vi med det nya kontraktet tillsammans med Stockholms stad kan utveckla återvinningen av matavfall, säger Heikki Salmiranta, produktionssamordnare på SITA.

- Vi uppskattar verkligen att få samarbeta med kommunerna och det är positivt att få bidra till att kommunerna når sina högt uppsatta återvinningsmål. Det är också därför vi gör investeringar om mer än 40 miljoner kronor i fordon och utrustning för de här avtalen, säger Mårten Widlund, vd för SITA Sverige. Att vi nu vunnit dessa två stora avtal visar att vår kompetens inom effektiv återvinning är stor och det stärker vår position ytterligare.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062