23948sdkhjf

Miljonregn till Örebroforskning

Örebro universitet har beviljats 17,5 miljoner kronor för fyra forskningsprojekt från KK-stiftelsen. Ett av projekten handlar om att utveckla en metod för mätning och riskbedömning av förorenad mark.
Det är forskaren vid Institutionen för naturvetenskap och teknik, Magnus Engwall som fått 6,1 miljoner kronor i bidrag för att tillsammans med Sweco, WSP och Eurofins Environment Testing Sweden AB, utveckla en metod för mätning och riskbedömning av förorenad mark.

- De kemiska analyser och gränsvärden som används idag räcker inte för att bedöma hur giftig jorden är. Vårt mål är att ta fram nya och kostnadseffektiva metoder för att analysera och bedöma kemiska risker i förorenad jord, säger Engwall.

Forskarna ska nu utveckla en bioanalytisk metod, som ska visa om det finns något i den förorenade marken som kan ha en skadlig biologisk inverka.

Övriga Örebroprojekt som fått anslag handlar om att utveckla ett robotsystem som kan bedöma luftkvaliteten i industriella miljöer, ett verktyg som kan lösa problem inom svensk försvarsindustri samt ett projekt om undersöka användningen av ultraviolett ljus för att höja kvaliteten på de grödor som odlas i växthus.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079