23948sdkhjf

Gästrike köper kompostanläggning

Gästrike Återvinnare köper Mullbacka kompostanläggning i Forsbacka, och driver den sedan årsskiftet i egen regi. Beslut om att köpa anläggningen tog Gästrikes fullmäktige 18 december. Förhandlingarna med tidigare ägaren Neova, slutfördes den 30 december. Affären är ett steg för att göra det möjligt att möta det växande behovet av biogas i regionen.
- Det har varit en omfattande process och det känns väldigt bra att vi nu med tydliga steg tar avstamp mot en framtida produktion av biogas, säger Roger Persson, ordförande i styrelsen på Gästrike Återvinnare.

En anställd på Mullbacka erbjuds anställning på Gästrike återvinnare.

Till en början fortsätter Gästrike att kompostera matavfallet men ett samarbete inleds med Gävle Energi för att etablera en produktionsanläggning för biogas. Kompostanläggningen kommer även att nyttjas i framtiden för att behandla rötrester från biogasproduktionen.

- Inom två år hoppas vi att vi kan ha en biogasproduktion på plats som ger både miljömässiga och ekonomiska fördelar för regionen. Det är en investering för framtiden som bidrar till att skapa hållbar utveckling och ökad sysselsättning, säger Thomas Nylund, förbundsdirektör på Gästrike Återvinnare.

Såväl nationella, regionala som kommunala miljömål pekar på att matavfall bör användas till att göra biogas. Regionens matavfall skulle till exempel räcka till fordonsgas för alla stadsbussar inne i Gävle.

I avtalet mellan Gästrike och Mullbacka står det att Gästrike kan köpa anläggningen för 1 krona år 2023, eller för 14,9 miljoner år 2018. Men nu går Gästrike Återvinnare in och köper anläggningen till ett pris av 16,5 miljoner kronor.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063