23948sdkhjf

Tidig riskanalys viktigt vid efterbehandling av förorenad mark

SGI, Statens Geotekniska Institut, har gjort en sammanställning av erfarenheter från efterbehandlingsprojekt kring förorenad mark som genomfördes med statliga medel mellan 1999-2007. En av erfarenheterna är att det är viktigt att ha rätt fokus från början i undersökningarna och att tidigt göra en riskanalys om tänkbara problem.
Andra lärdomar från studien är att en genomtänkt strategi för informationsaktiviteter är viktig vid efterbehandlingsprojekt. Det är lättare för närboende att acceptera tillfällig omgivningspåverkan och störningar under sanering om kommunikationen har varit god innan. En god kommunikation med närboende kan göra att tillfällig omgivningspåverkan och störningar under saneringen kan upplevas som mer acceptabla.

- Det har också varit vanligt att utgrävningar av föroreningar blivit av större omfattning än planerat, säger rapportens författare Paul Edebalk. Därför är det viktigt att identifiera ekonomiska risker i projekten så tidigt som möjligt och att diskutera riskanalysen med finansiären.

Dessutom konstaterar rapportförfattaren att det är viktigt att en slutrapport med erfarenhetsåterföring är viktigt. Händelser beskrivs ofta annorlunda i efterhand. Minst lika viktigt som tekniken, är kommunikationen inom projektet och externt. Slutrapporter bör vara tillgängliga för framtida projekt och rapporterna bör systematiseras och göras sökbara.

Förhoppningen är nu att SGI-rapporten ska kunna utgöra en av grunderna till ett fortsatt arbete med tillvaratagande av erfarenheter, förmedling av kunskap och förbättringar inom efterbehandlingsområdet.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.047