23948sdkhjf

Avfallsförebyggande program prioriterar fyra områden

Sveriges första avfallsförebyggande program har nu presenterats av Naturvårdsverket. De prioriterade områdena är mat, textil, bygg- och rivningsavfall samt elektronik. Att just dessa fyra olika avfallsslag valts är för att de antingen alstrar mycket avfall eller har en stor miljöpåverkan, räknat ifrån att varan producerats till att den blir avfall.
Naturvårdsverket ska följa upp sitt program och ta fram ett nytt senast 2018. I programmet anger myndigheten exempel på åtgärder som olika aktörer kan vidta för att förebygga avfall, man har också tagit fram etappmål för de olika materialslagen.

Vad gäller textil så föreslås kommunerna att inrätta insamlingsbehållare eller andra insamlingssystem för textilier på alla återvinningscentraler i samverkan med andrahandsaktörer, man ska skapa lättillgängliga insamlingssystem för hushållen gällande textilier och undersöka återanvändnings- och återvinningsmöjligheter av textilier innan de skickas till energiåtervinning.

- Avfall Sverige instämmer givetvis i att mer fokus måste läggas på förebyggande och återanvändning. Kommunernas roll och ansvar skulle klarläggas i den nya kretsloppspropositionen, som nu tycks ha hamnat på efterkälken. Det är olyckligt att det dröjer eftersom angelägna åtgärder då kan försenas, menar Avfall Sveriges vd Weine Wiqvist.

Förslaget till nya etappmål, som NVV, tagit fram på regeringens begäran, har också redovisats. Etappmålen som berör avfallshanteringen innebär i korthet att 40 procent av alla textilier som sätts på marknaden ska återanvändas och 25 procent ska materialåtervinnas till år 2020. Minst 60 procent av hushållens avfall och avfall från motsvarande verksamheter förbereds för återanvändning eller materialåtervinns 2020. Återvinningsmålen bör höjas för förpackningar och tidningar. Matavfallet bör minska med minst 20 procent 2020 jämfört med 2010, vilket innebär att matsvinnet måste minska med en tredjedel.

Dessutom har NVV beskrivit etappmål för efterbehandling av förorenade områden och minskad exponering för kadmium från livsmedel. Vad gäller förorenade områdens efterbehandling så ska 25 procent av områdena med mycket stor risk för människors hälsa eller miljö vara åtgärdade 2025 och 15 procent av områden som innebär stor risk. Användandet av alternativ teknik ska också öka. Förslaget kring minskad exponering av kadmium från livsmedel innebär att senast 2018 ska det finnas styrmedel beslutade som minskar befolkningens exponering för kadmium via livsmedel.

- Avfall Sverige stödjer förslaget om nya och skärpta återvinningsmål. Det är nödvändigt för att ta nya kliv uppåt i avfallshierarkin. Kommunerna spelar, precis som Naturvårdsverket kommit fram till, en viktig roll för att skapa nödvändig insamlingsinfrastruktur. Det är just därför som kommunerna också ska ordna insamlingen av förpackningar och returpapper, som idag åligger producenterna. Här finns en stor outnyttjad återvinningsmöjlighet, menar Wiqvist, i en kommentar i organisationens nyhetsbrev.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.265