23948sdkhjf

Miljoner till biogasprojekt i sydöstra Skåne

Biogas Sydöstra Skåne beviljas bidrag på nästan 25 miljoner kronor av Energimyndigheten. Inom kort räknar företaget med att kunna ta nästa steg mot biogasproduktion i närheten av väg 19 norr om Tomelilla.
Energimyndigheten satsar 24,75 miljoner kronor i projektstöd för förnyelsebara bränslen i Biogas sydöstra Skåne.

Eftersom den totala kostnaden för att bygga en biogasanläggning nu beräknas ligga på omkring 250-300 miljoner kronor täcker bidraget bara en mindre del.

- Men det är en viktig bekräftelse för företaget att man har statens stöd i projektet. Något som lär vara till god nytta när man inom en snar framtid ska visa det utarbetade projektet för möjliga investerare, säger företagets vd Kurt Lekås, till Ystad Allehanda. Det känns som att läget är ganska stabilt, och beskedet om bidraget från Energimyndigheten är lite av en kick-off för oss, menar han.

Inom några veckor tror företaget att man ska kunna lägga fram projektet i sin helhet för investerare. Anläggningen ska framförallt producera nerkyld flytande biogas - ett bränsle som kan bli viktigt för tunga lastbilstransporter om några år. Den flytande biogasen tar mindre plats än den vanliga komprimerade biogasen.

Vid produktionsanläggningen planerar man för att att ha ett eget tankställe för både flytande biogas och komprimerad biogas.

Var rötnings- och upparbetningsanläggningen i dagsläget ska ligga är inte riktigt bestämt ännu, men likt under hösten 2013, arbetar Biogas Sydöstra Skåne med två alternativa placeringar, i närhet till väg 19.

- Vi är inte helt överens med markägare och fritidsboende ännu, men vi har inga direkta nej, det är mer en prisfråga, säger Lekås, till YA.

Källa: Ystad Allehanda.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094