23948sdkhjf

Avfallsutredning fördröjs - arbetsgrupp ska föra dialog

Efter att ensamutredaren Lars Ekecrantz överlämnade sitt förslag till Avfallsutredning, har Miljödepartementet suttit instängda med alla remissvar och inte kommit med några besked alls. Nu tillsätter dock miljöminister Lena Ek en arbetsgrupp från januari 2014, som ska föra dialog med aktörerna i avfalls- och återvinningsbranschen och utifrån den tag fram ett nytt förslag till hur kretsloppsfrågan ska hanteras i framtiden.
I gruppen ingår statssekreterare och handläggare från berörda departement. Målsättningen med förslaget är att det ska vara klart till sommaren 2014.

Det var i juni 2011 som Avfallsutredningen tillsattes av regeringen för att göra en allmän översyn av avfallsområdet. I detta betänkande föreslår utredaren bland annat att ansvaret för insamling av förpackningsavfall och tidningar (det som idag sköts av producenterna på uppdrag av FTI) övergår till kommunerna samtidigt som kraven på producenternas helhetsansvar för förpackningsutformning och materialåtervinning förtydligas.

Idag är ansvaret för avfall från hushåll uppdelat på olika aktörer. producenterna ansvarar för att samla in och återvinna förpackningar och tidningar. Medan kommunerna ska hantera det avfall där producentansvar inte införts. Producentansvaret ses som en grundläggande faktor för att Sverige har en relativt sett hög grad av återvinning, skriver Miljödepartementet vidare.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078