23948sdkhjf

Hennes modell simulerar kväveläckage

Forskare vid Luleå tekniska universitet arbetar med att utveckla en modell som ska kunna simulera olika processer för omvandling av kväve som läckt ut i vattendrag.
Sara Chlot, teknologie doktor vid Luleå tekniska universitet presenterar i sin doktorsavhandling presenteras en möjlig lösning på problematiken gällande utläckage av kväve från gruvverksamhet.

- En del av de resultat som jag fått fram har använts i utvecklandet av en modell med syfte att simulera kväveomvandlingsprocesser i sjöar och vattendrag, säger Chlot.

I sitt arbete har hon kartlagt omfattning och eventuell negativ påverkan av kväveutsläpp, samt undersökt möjliga lösningar för minska utsläppen. Protagning har genomförs såväl i fält som i laboratorium.

- Vi har försökt kvantifiera hur mycket kväve som tas upp i växtlighet och hur mycket som genomgår olika omvandlingsprocesser eller bara lämnar systemet. Baserat på den kunskapen har vi undersökt möjligheter för att stimulera de processer som leder till naturlig kväverening, säger hon.

- En del av resultaten har använts i utvecklandet av en modell med syfte att simulera kväveomvandlingsprocesser i sjöar och vattendrag, säger Sara Chlot.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063