23948sdkhjf

Forskarteamet som återvinner gruvavfall

Två forskare vid Luleå Tekniska Universitet, LTU, Qi Jia och Qixing Yang samarbetar med den kinesiska gruvindustrin i syfte att utveckla nya miljövänliga fyllnadsmaterial till gruvor. Forskarna använder restprodukter från malmbrytning som nu ska förädlas.
- Genom att förädla och återanvända så kallad järnsand, där råvaran är slagg från kopparproduktion, hoppas vi ta fram ett material som är miljövänligt och billigare än det material som används idag, säger forskaren Qi Jia. Järnsanden kan ersätta cement som är dyrt och används som bindemedel i fyllnadmaterial idag.

I Kina där gruvorna är mycket djupa och där säkerheten är ett problem finns stora behov av bra fyllnadsmaterial. Sverige har behov av att lösa problem kopplade till deponering av gruvindustrins restprodukter. Järnsanden ska nu modifieras i samarbete med kinesiska forskare och företag. Tester av den nya produkten görs både i Kina och i Luleå

Projektet finansieras av Vinnova och Energimyndighetens program för samarbete runt miljöinnovationer mellan Sverige och Kina.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125