23948sdkhjf

Olönsamma biogassubstrat kan bli lönsamma

Med hjälp av en nyframtagen patenterad plattform som effektiviserar biogasproduktionen, kan nu tidigare olönsamma substrat bli lönsamma som råvara till exempel skogsavfall, alger, odlade grödor och tång. Det är företaget Arc Aroma Pure AB i Lund som genom företagets CEPT-plattform utvärderats i storskaliga försök på en kommersiell biogasanläggning i Skåne. Resultaten visar att produktionsprocessen går fortare och mängden gas som kan utvinnas ökar med 15-50 procent beroende på substratets sammansättning.
Företaget har som mål att driftsätta två till tre pilotanläggningar under 2014 tillsammans med utvalda producenter. I dagsläget förs samtal med såväl svenska som utländska aktörer, men optimalt är att starta pilotanläggningar antingen i Sverige eller Danmark.

- Vår ambition är att ingå samarbetsavtal med utvalda biogasproducenter under första kvartalet 2014 och köra igång skarpt så fort som möjligt. Intresset är stort för vår teknik, men många är såklart fundersamma eftersom vi uppvisar så goda resultat. Men såväl labbförsök som de storskaliga försöken visar entydigt att vår teknik effektiviserar biogasproduktionen, säger Pär Henriksson, vd för Arc Aroma Pure.

CEPT-plattformen är baserad på en icke-termisk och kemikaliefri teknik som kallas PEF, pulserande elektriska fält. Vid behandling slås cellmembran och andra strukturer i substratet sönder. Detta frigör näringsämnen och leder till att rötningen går fortare och mer gas kan produceras. Genomförda försök gör det troligt att plattformen har potentialen att kallpastörisera i enlighet med gällande EU-norm och därmed i nästa steg ersätta den värmebaserade hygieniseringen som idag är standard, menar företaget.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11