23948sdkhjf

Återvunnet uran kan driva kärnkraftverk

När finska Fennovoimas kärnkraftverk inleder sin elproduktion i Pyhäjoki om cirka ett decennium, kan bränslet vara ett återanvänt uran.
Fennovoima kan bli först i Finland med att driva sitt tilltänka kraftverk i Pyhäjoki med återanvänt uran. Tekniken att raffinera använt kärnbränsle för att på nytt utvinna energi ur samma uran har praktiserats på annat håll i Europa och tekniken utvecklas också i Asien, enligt nyhetstjänsten svenska.yle.fi

Återanvändningen blir möjlig genom att cirka 85 procent av uranets energi fortfarande finns kvar i uranet sedan det en gång körts genom kärnkraftverket. Bränslet mellanlagras i kylvattenbassänger på marknivå, vilket kan pågå i decennier, innan det är möjligt att forsla det uttjänta bränslet vidare till slutförvaring.

Dagens reaktorer kan inte utnyttja kärnkraften till hundra procent, men i framtiden förväntas teknologin göra det möjligt att effektivare utnyttja uranets potential.
 Det kunde potentiellt minska på riskerna genom ett mindre farligt kärnavfall. Idag utnyttjas endast kring 15 procent av uranets energi.

Genom Fennovoimas planer på att återanvända uran i sitt planerade kärnkraftverk i Pyhäjoki, kanske tanken på ett bättre utnyttjande av uranet framskrider. /processnet.se
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109