23948sdkhjf

Nytt sätt att rena vatten lovordas

Produkten BioCool, som utvecklats av förtaget BioCool, kan komma att revolutionerna vattenreningen i världen! Den sägs ta snabbt och utan negativ miljöpåverkan död på både acanthamöbor och parasiten cryptosporidium i dricksvatten. Detta visar studier som presenteras i senaste numret av tidskriften International Journal of Biomedical Laboratory Science.
Den nya desinficerande produkten BioCool har testats med avseende på dess förmåga att döda acanthamöban - en fritt levande amöba som finns i miljön i hela världen.

BioCool har tidigare testats och dessa tester visade att BioCool snabbt dödar bakteriearten E.coli. Studien som nu gjorts går ett steg längre och visar att BioCool också tar död på amöborna! Vad som gör detta möjligt är att BioCool när det blandas med vatten frisätter syre i en slags syreexplosion vilket dödar mikroorganismer, till exempel den vattenburna parasiten Cryptosporidium.

Utbrotten av diarrésjukdomen Cryptosporidios, som 2010 drabbade 10 000 människor i Östersund och som året därpå slog till i Skellefteå är inga unika företeelser. Tarmparasiten Cryptosporidium, som smyger sig in i dricksvattnet, orsakar mycket lidande i hela världen, främst i utvecklingsländerna, men även i västvärlden. Här kan användande av BioCool vid vattenreningen vara ett effektivt sätt att döda amöborna.

I artikeln sammanfattas studien med konstaterandet att BioCool med fördel kan användas för att döda parasiter av amöbakaraktär i normalt dricksvatten. Författarna konstaterar också att BioCool har miljömässiga fördelar jämfört med andra kemikalier, såsom klor eller silver, vilka brukar användas vid desinfektion av amöbor från vatten.

Bakterier och virus kan hittas levande inne i en amöbakropp. Bakterier använder amöban som värd som skydd under svåra miljöförhållanden för att överleva. Acanthamöban har bland annat hittats i vattentäkter, simbassänger och även i buteljerat vatten. Denna amöba har även upptäckts i nässlemhinnan och halsen av till synes friska människor, i infekterade hjärnor och lungvävnader, från hudskador hos patienter med nedsatt immunförsvar och från hornhinnan hos patienter med hornhinneinflammation.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094