23948sdkhjf

Giftfri vardag med särskilda utmaningar

När Kemikalieinspektionen nu delredovisar sin handlingsplan för giftfri vardag, utkristalliserar sig tre särskilda utmaningar; farliga ämnen i varor, livsmedels- och dricksvattenskydd, samt barns känslighet.
- Att de tre utmaningarna kvarstår har under det senaste året bekräftats ytterligare, både av externa rapporter och av våra egna undersökningar, säger Jan Hammar, strategisk rådgivare på KemI. Under 2014 kommer fortsatt fokus ligga på varor och särskilt sådana varor som förekommer i barns närmiljö.

Under 2013 har KemI fortsatt att öka antalet inspektioner och analyserande av varor. Det finns relativt få regler om farliga ämnen i varor. Trots det upptäcks många överträdelser av reglerna. Leksaker och hemelektronik är varukategorier där KemI hittat flest regelöverträdelser. Av 550 analyserade leksaker var det 15 procent som inte uppfyllde reglerna. Motsvarande siffra för hemelektronik var 12 procent.

Miljöstyrningsrådet har på uppdrag av KemI skrivit rapporten "Giftfri förskola - Leka, äta, sova", och den kommer ligga till grund för riktlinjer som förskolor kan använda sig av för att ställa miljökrav om kemikalier på sådant de behöver i sin verksamhet.

KemI har under 2013 också undersökt hur ekonomiska styrmedel kan komplettera regler. Man har föreslagit en kemikalieskatt på farliga kemikalier i varor och regeringen har tillsatt en utredning som ytterligare ska utreda om en sådan skatt skulle kunna införas.

KemI har i sin handlingsplan också prioriterat arbetet med EU:s kemikalielagstiftning. Sverige är ett av de medlemsländer som ger flest förslag på åtgärder mot farliga kemikalier.

Dessutom har man tillsammans med Livsmedelsverket tagit fram en vägledning för att underlätta för kommunerna att undersöka hur omfattande föroreningar i dricksvatten är.

- Vi ser med oro på det och ska under 2014 kartlägga om det fortfarande finns föroreningskällor som kan påverka våra dricksvattentäkter. Vi planerar också ta fram förslag på åtgärder för att öka skyddet av vårt grundvatten mot dessa ämnen, förklarar Hammar.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109