23948sdkhjf

Svensken har ändrat attityd till matsvinn

För bara tre år sedan angav svenska folket den egna hushållsekonomin som det tyngsta skälet till att minska matsvinnet. Idag tycker man att det viktigaste skälet är att det är omoraliskt. Det visar en undersökning som Livsmedelsverket nyligen släppt.



- När vi frågade svenska folket för tre år sedan om vilket skäl som skulle kunna få dem att slänga mindre mat uppgav de flesta den egna hushållsekonomin, därefter miljön och på tredje plats det omoraliska i företeelsen. Att man nu, tre år senare, tycker att det omoraliska argumentet är viktigare än den egna ekonomin vittnar om att man har förstått vidden av matsvinnsproblematiken och att frågan är global, säger Anna Lilja, informatör på Konsumentföreningen Stockholm (KfS).

Trots förskjutningen i attityder till matsvinn vittnar Livsmedelsverkets undersökning om att många ändå tycker att problemet med matsvinn är diffust. Många har läst och hört om problemet men kan inte så mycket om det. En slutsats i undersökningens kvalitativa del är att alla måste förstå att varje individs medverkan spelar roll. I studien konstaterar man att individen måste få tips, råd och konkreta verktyg för att kunna bidra till att minska matsvinnet.

De tre myndigheterna Livsmedelsverket, Naturvårdsverket och Jordbruksverket har i uppdrag att under en treårsperiod (2013-2015) arbeta för att minska matsvinnet i livsmedelskedjan.

- Vi välkomnar myndigheternas satsning och hoppas att slutsatserna i studien ska resultera i konkreta åtgärder som kan hjälpa konsumenten att minska sitt matsvinn, säger Anna Lilja.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.102