23948sdkhjf

Vattenkvaliteten hotad av klimatförändringarna

Ju mer det regnar desto större är risken för att tungmetaller och andra skadliga föroreningar som ligger lagrade i jordmassor frigörs.
Ökande nederbörd riskerar därför att höja koncentrationerna av dessa ämnen i vattendragen. Det menar Marie Haeger-Eugensson, forskare på IVL Svenska Miljöinstitutet och Statens Geotekniska Institut, SGI, som har analyserat ytvattenprover från olika mätplatser i Göta älv, Säveån och Mölndalsån, under både torka och mer regnintensiva perioder. Resultaten har därefter utvärderats i förhållande till klimatologiska trender för regionen.

Studien visar att föroreningshalterna är som högst vid tillfällen med mycket nederbörd i kombination med kraftigt förhöjda grundvattennivåer och inte, som förväntat, när de högsta flödena i åarna eller intensivaste regnen hade inträffat. Orsaken är att när mer ytliggande jordlager nås av grundvattnet kan föroreningar som tidigare legat relativt ”ostörda” lösas och börja flytta på sig.

Forskarna har analyserat halter av bland annat bly, kvicksilver, krom och PAH: er, som vid långtidsexponering bland annat kan öka risken för cancer. /IVL Svenska Miljöinstitutet
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.077