23948sdkhjf

Avfalls-vd kan få sparken på måndag

På måndag ska styrelsen i avfalls- och återvinningsföretaget SRV Återvinning, som ägs gemensamt av kommunerna Salem, Botkyrka, Haninge, Nynäshamn och Huddinge, hålla ett av ordföranden Sven Gustafsson, extrainkallat styrelsemöte, och enligt uppgift är det bara en enda punkt på dagordningen; entledigande av företagets vd.
Någon förklaring till att hälften av styrelsen vill sparka SRV:s vd Robert Falck, finns inte enligt 2:e vice ordförande Birgitta Mörk (s), som Recycling varit i kontakt med:

- Vad ska jag säga? Jag har bara fått en kallelse om extra styrelsemöte nu på måndag. Jag vill poängtera att hälften av styrelsen inte är informerad om detta i förhand. Det ser jag som mycket allvarligt. Robert har vårt (socialdemokraternas) fulla förtroende som vd. Han är en utmärkt vd, och SRV är ett välskött företag. Det är moderaterna som för talan i den här frågan med ordförande Sven Gustafsson i spetsen. Han påpekar ständigt att han som ordförande har utslagsröst, och jag anser det förkastligt om man som ordförande använder sin utslagsröst i en så pass viktig fråga som att avsätta och tillsätta vd. Det är fullständigt vedervärdigt.

Vad tror du är anledningen till att moderaterna i styrelsen vill entlediga Robert Falck? Kan det vara för att han är uttalad socialdemokrat?

- Om det är så, är det ännu värre. Det har inte framkommit någonting som kan motivera en uppsägning av Robert som vd. Jag känner inte till någon som helst anledning.

Robert Falck är ju en aktiv debattör (han har bland annat skrivit en debattbok om sopor och avfallshantering reds anm) och är flitig på sociala medier, kan han ha fört fram någon åsikt som inte är förenlig med SRV Återvinnings policy?

- Roberts agenda utåt har ju alltid varit till fördel för SRV. Han har verkligen placerat SRV på kartan, och det är vi glada över. Han har alltid haft SRV:s styrelse bakom sig i det han skrivit.

Robert Falck är själv lite lågmäld när Recycling får tag på honom på fredagsmorgonen. Han har också hört talas om det extrainsatta styrelsemötet.

- Moderaterna vill entlediga mig. Jag vet inte hur det går. Jag har frågat gång på gång vad det finns för skäl, men aldrig fått något svar. SRV har en ekonomi i balans, en stor kundnöjdhet och medarbetarna trivs och är nöjda.

Tror du att moderaterna i styrelsen vill ha bort dig på grund av att du är uttalad socialdemokrat?

- Om det är så, är det ju ett brott mot grundlagen. Vi har föreningsfrihet i det här landet och har rätt att uttrycka vilka åsikter vi vill. Men jag vet att det finns personer i styrelsen som försökt kartlägga min politiska hemvist.

Kan det vara så att du sagt eller skrivit något på sociala medier eller i debattartiklar, du är ju ganska så aktiv i debatten, som inte stämt överens med SRV:s styrelses policy?

- Nej, det tror jag inte. SRV Återvinnings styrelse har alltid stått bakom mig i allting, de har till och med avsatt pengar i sin budget för den bok jag skrev. Så jag vet ärligt inte vad det kan bero på att de vill sparka mig.

Recycling har förgäves försökt nå Sven Gustafsson, styrelseordförande i SRV Återvinning, för en kommentar men har inte lyckats få tag i honom.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079