23948sdkhjf

Auktion för en bättre miljö

Auktioner skulle kunna lämpa sig bra för engångsåtgärder inom landsbygdsprogrammet. Det konstateras i en studie som tagits fram av Jordbruksverket, Naturvårdsverket och Riksantikvarieämbetet.


─ Huvudsyftet med den nya rapporten är att titta på om auktioner kan fungera som ett innovativt styrmedel som kan ge mer miljönytta till lägre kostnader än dagens miljöersättningar, säger Ingrid Rydberg, handläggare på Naturvårdsverket.

Inom landsbygdsprogrammet, som är del av EU:s gemensamma jordbrukspolitik CAP (Common Agricultural Policy), erbjuds lantbrukare förutbestämda och enhetliga ersättningar för att genomföra miljöåtgärder, till exempel anlägga våtmarker eller vårda stenmurar. Nivån på dessa ersättningar baseras på uppskattningar av genomsnittliga kostnader för att utföra åtgärderna. Men eftersom kostnaderna i verkligheten varierar från fall till fall så skulle en del åtgärder genomförts även med en lägre ersättning.

─ Resultaten i den här rapporten pekar på att auktioner skulle lämpa sig bra för engångsåtgärder där det är svårt för myndigheterna att fastställa företagens kostnader och där det är troligt att kostnaden för genomförandet varierar, säger Ingrid Rydberg.

För att vara lämpligt krävs också att det finns en konkurrenssituation mellan anbudsgivarna. Men om praktik överensstämmer med teori behöver först testas i ett pilotprojekt. Det handlar också om att välja åtgärder som är enkla att administrera och som upplevs som intressanta av lantbrukarna.

Jordbruksverket, Naturvårdsverket och Riksantikvarieämbetet har av regeringen fått i uppdrag att fortlöpande följa och utvärdera miljöeffekterna av CAP. Arbetet bedrivs i projektet CAP:s miljöeffekter som publicerar gemensamt framtagna rapporter. Resultaten utgör underlag i det långsiktiga arbetet med att utveckla CAP och kommande svenska landsbygdsprogram.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063